Vegetariska köttbullar
Provade att göra vegetariska köttbullar efter ett recept från tv programmet Vardagspuls. Det är kocken Ulrika Brydlings recept.
Vegetariska köttbullar
400 g kidney bönor/ bruna bönor/ svarta bönor
1 st riven lök
1 st riven vitlök
½ - 1 tsk salt ev mer
svartpeppar
2 msk majsstärkelse
1 - 2 ägg
Blötlägg bönorna minst 12 timmar i kallt vatten, ligger de ännu längre är det bara att byta vattten och bönorna blir mer och mer vitaminrika.
Koka bönorna i 10 min i nytt vatten häll av och mixa till färs. Blanda samman med övriga ingredienser, blanda i äggen sist. Rulla och stek i olja i panna eller ugn på oljad plåt eller bakplåtspapper.
Jag var först skeptisk eftersom det på kidney bönornas paket stod det att de skulle koka i 1 timme och de var fortfarande lite hårda när jag skulle mixa dem. Först provade jag med en stavmix men det tyckte jag inte gick så bra. Hällde över allt i en matberedare och det blev betydligt bättre. Färsen blev bra och lätt att rulla. Bättre än vanlig färs. Jag hällde i mer salt och peppar. Tyckte att det blev lite torrt och tänkte att prova en annan gång med att ha i lite riven morot och ev ett ägg till. Kan ju ha andra kryddor också.
Dessa blev ändå förvånansvärt goda. Vi hade potatisklyftor i ugn till detta och den obligatoriska creme fraiche såsen till.
Kidney bönor som ligger i blöt.


Ett gäng färdigstekta bullar.

Helt klart värt att prova igen. Kan även testa att ha andra bönor.
