evamariesmatochmotion.blogg.se

Vegetariska köttbullar

Publicerad 2015-03-15 11:26:42 i Mat, Recept,

Provade att göra vegetariska köttbullar efter ett recept från tv programmet Vardagspuls. Det är kocken Ulrika Brydlings recept.
 
Vegetariska köttbullar
 
400 g kidney bönor/ bruna bönor/ svarta bönor
1 st riven lök
1 st riven vitlök
½ - 1 tsk salt ev mer
svartpeppar
2 msk majsstärkelse
1 - 2 ägg
 
Blötlägg bönorna minst 12 timmar i kallt vatten, ligger de ännu längre är det bara att byta vattten och bönorna blir mer och mer vitaminrika.
Koka bönorna i 10 min i nytt vatten häll av och mixa till färs. Blanda samman med övriga ingredienser, blanda i äggen sist. Rulla och stek i olja i panna eller ugn på oljad plåt eller bakplåtspapper.
 
Jag var först skeptisk eftersom det på kidney bönornas paket stod det att de skulle koka i 1 timme och de var fortfarande lite hårda när jag skulle mixa dem. Först provade jag med en stavmix men det tyckte jag inte gick så bra. Hällde över allt i en matberedare och det blev betydligt bättre. Färsen blev bra och lätt att rulla. Bättre än vanlig färs. Jag hällde i mer salt och peppar. Tyckte att det blev lite torrt och tänkte att prova en annan gång med att ha i lite riven morot och ev ett ägg till. Kan ju ha andra kryddor också.
Dessa blev ändå förvånansvärt goda. Vi hade potatisklyftor i ugn till detta och den obligatoriska creme fraiche såsen till.
 
 
Kidney bönor som ligger i blöt.
 
 
 
 
 
Ett gäng färdigstekta bullar. 
 
 
Helt klart värt att prova igen. Kan även testa att ha andra bönor. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela