evamariesmatochmotion.blogg.se

Brödbak

Publicerad 2015-02-24 11:37:00 i Bröd, Recept,

Igår var den stora bakardagen..... Började med att röra ihop ett kolhydratsnålt bröd som jag tycker är jätte gott. Behöver inte äta så mycket av det och man håller sig mätt förvånansvärt länge.
Sen var jag tvungen att baka mer fröknäcke så slängde ihop två satser utav det. 
 
För en tid sedan bakade jag tekakor efter ett recept som jag hittade när jag rensade ut bland recepten. Sonen tyckte att det var gott och ville att jag skulle baka mer av det så det blev det.
 
Sen en tid tillbaka har jag testat att baka med surdeg. Köpte en bok utav Sébastien Boudet "Den franske bagaren". Hade sett på tv när han bakade och tyckte att det såg enkelt och gott ut. Är kanske inte helt enkelt, är egentligen en hel vetenskap. Det första brödet jag bakade blev gott men det blev stenhårt vilket ett riktigt bröd bakat på surdeg blir. Helt fantastiskt att det kan bli så bra endast med hjälp av mjöl, vatten och salt. Mer om det senare.
 
Först till receptet på det kolhydratsnåla brödet som jag hittade på Mitt kök. Jag gör dubbelsats när jag ändå håller på och har igång ugnen.
 
Ingredienser 
1½ dl krossade linfrö
1½ dl pumpafrön
1 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk brödkryddor     (jag har bara 1 tsk)
½ tsk salt
1 tsk honung
200g kvarg
2 ägg
 
Gör så här Sätt ugnen på 170 grader. Mixa ihop linfrö, pumpafrön, mandelmjöl och fiberhusk till ett mjöl.
Blanda i kryddor och bakpulver. Blanda samliga ingredienser i en bunke.
Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i smeten (jag smörjer bara formen). 
Baka i mitten av ugnen i 70-80 grader.
 
 
 
Tekakor med linfrö
ca 12 kakor
 
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ½ dk havregryn
½ dl vetekli eller vetegroddar
50 g smör 
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Blanda drygt hälften av mjölken med havregryn, linfrö och kli eller groddar och koka till en gröt. Rör ner smörtet så att det smälter.
Tillsätt resten av mjölken och låt gröten svalna.
 
Rör ner gröten i jästblandningen. Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. När degen nästan är färdigblandad tillsättes bakpulvret med 1 dl mjöl.
 
Kavla genast ut degen centimetertjock och tag ut runda kakor med mått (ca 12 cm i diameter) som läggs på smord plåt. Jag delar degen i 12 lika stora bitar (väger dem) därefter kavlar jag dem.
 
Låt dem jäsa övertäckta ca 40 minuter.
Nagga väl och grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 10 minuter.
 
 
Här är dagens resultat
 

Denna gången bakade jag tekakorna i värmluftsugn eftersom jag bakade förkakorna först och jag använder varmluften till dem. Men tekakorna blev inte så bra som förra gången. Ojämna i färgen bla.
Jag är ingen stor fan av varmluft när det kommer till bakning. Men är ju bra när man vill baka flera plåtar på en gång.
 
Vill också säga det att jag använder mig utav riktigt smör i all bakning. Använder aldrig margarin har jag inte hemma överhuvudtaget.
 
Jag blandar själv ihop till mitt egna bredbara smör med havssalt. Precis som Sébastien gör.
 
 Man kan inte annat än bli inspirerad av honom :) :) :)
 
 
 
Här bakar han surdegsbröd. Detta gjorde jag också idag. Nu står den i kylen. Hur man sätter surdeg tänkte jag skriva om i ett annat inlägg.
 
 
 
Här är surdegen redo för att bakas med.
 
 
 
Färdigknådad
 
Här ligger den inbäddad i väntan på att komma i ugnen. Just nu står den i en plastback i kylen och jag
kan baka den när jag behöver mer bröd.
 
 
Hoppas att detta har inspirerat till något. Ha det gott så länge. Tjingeling

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela