evamariesmatochmotion.blogg.se

Smulpaj

Publicerad 2015-11-06 11:26:18 i Mat, Recept,

Hej hopp alla!
 
För en tid sedan hittade jag ett gammalt recept som jag trodde var försvunnet för länge sedan. En smulpaj som jag bakade i mitten av  80 talet när jag precis flyttat hemifrån. Evigheter sedan med andra ord. Smulpaj förresten, i receptet heter den smultårta. Receptet är från tidningen Året runt om jag inte minns fel.
 
 
 
 
Var ju tvungen att baka den igen för att se om den var så god som jag kommer ihåg. Jag gjorde äppelmos utav de enstaka äpplen som vi fick i år på vårt äppelträd. Blev ca 6 stycken som var ätbara. De övriga hade antingen ramlat av innan de var mogna eller så hade fåglarna ätit av dem. Det är synd för det är en riktigt god äppelsort som jag tyvärr inte vet namnet på då jag inte själv planterat det.
Är även ett väldigt tåligt träd då det ett år hade lagt sig helt ner efter en storm. Vi reste upp det igen och stöttade upp det men tänkte att det kommer aldrig att klara sig. Men det står där ännu.
 
Tillbaka till äppelmoset. Jag bara skivade äpplena och lade dem i en gryta med ytterst lite vatten som jag sedan lät koka på svag värme tills äpplena blivit mjuka och mosade sig. Hällde i lite strösocker under tiden. 
 
Deg:
 
1 ½ dl socker
1 ägg 3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
 
Äpprlmod eller äppelkompott
 
Att hälla över:
 
50 g smält smör
50 g hackad mandel eller nötter
 
Blanda socker, ägg, mjöl och bakpulver med gaffel till en smulig deg.
Lägg hälften i smord form. Täck med ett tjockt lager äppelmos. Häll resten av
smuldegen över.
 
Grädda kakan i 200 grader i 35-40 minuter.
 
När kakan börjar få färg tas den ut, det smälta smöret hälls över och mandeln strös på.
 
In i ugnen igen att gräddas färdig.
 
Serveras med vispad grädde eller vaniljsås.
 
 
 
Den var lika god som jag minns och nu kan receptet inte försvinna igen tack vare att jag lägger upp det här.
 
Är man känslig mot mjöl går det säkert att bytas ut mot något likvärdigt. Får prova det någon gång.
 
Ha en trevlig helg alla.
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela