Bröd
Något som jag alltid måste ha hemma är hårt bröd eller fröknäcke som det oxå kallas. Jag bakar dubbel sats med en gång för annars räcker det inte och jag får baka varje dag. Jag har ett grundrecept som går bra att variera med olika fröer och kryddsättningar.
Jag har uteslutit linfrön eftersom jag har det i så mycket annat. I sista satsen jag gjorde provade jag att ha chia frön i. Annars har jag bara ökat på med solrosfrön och sesamfrön.


Hårt bröd
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrö
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten
Rör ihop alla torra ingredienser samt oljan och häll över det kokande vattnet.
Rör om. Bred ut smeten på en plåt. Skär rutor och häll över lite flingsalt.
Grädda i 150 grader i drygt en timme.
Något annat som också alltid finns hemma är müsli. Har även där ett grundrecept som jag ju inte direkt följer utan tar i vad som finns hemma eller vad jag tycker om. I huvudsak har jag dessa ingredienser men brukar byta ut sötmandeln mot valnötter. Sen har jag solrosfrön i och ibland pumpakärnor. Man kan ha russin också. Ibland har jag haft i torkade hallon. Kokosflingor är väldigt gott. Men hallon och kokosflingor tar jag i när det är färdigt inte förr.
Müsli
5 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl linfrö
1 dl sötmandel
3 msk olja
3 msk vatten
1/2 dl flytande honung
Blanda alla ingredienser och in i ugnen. Där får ni prova er fram för enligt receptet ska ugnen vara på 225 grader och så ska det stå inne i 15 min men då bränns det så jag har ugnen på 150 grader varmluft och så får det stå inne tills det är torrt. Rör om emellan.
Receptet har jag hittat på Ica.se.