Vegetariska jul"kött"bullar
Tjingeling!!!
Ja nu närmar det sig jul med stormsteg. Eftersom det är min första jul som vegeterian (eller demivegeterian eftersom jag äter kyckling) så har jag inga recept på vegetarisk julmat. Men har kollat runt och det finns massor på nätet. Däremot tyckte jag att det hade varit kul att komma på något själv så jag provade att göra bönbullar med julkryddor.
Jag hade en burk med stora vita bönor och en burk med kidney bönor hemma så jag använde mig utav dem. Rörde ihop en smet som jag tyckte blev bra. Gick bra att rulla också. Använde mig utav lite för mycket kryddor så här har jag minskat ner det. Jag stekte bara upp några bullar och gjorde biffar utav resten. Tog i ost i smeten till biffarna och det funkade jätte fint så vill man kan man ha det i bullarna också. Bara att prova sig fram.
Vegetariska jul"kött"bullar
2 kokta potatisar
1 lök
1 burk stora vita bönor
1 burk kidney bönor
1 ägg
1 krm ingefära
1 krm kryddpeppar
1 krm nejlika
1 tsk brun farinsocker
1 tsk salt
2 msk ströbröd
2 tsk senap (jag använde mig utav Falkeskogs söt starka senap)
ev 1 dl riven ost
Började med att koka potatisen. Skala och hacka löken fint.
Blanda kryddorna. Fräs löken mjuk tillsammans med kryddorna och farinsockret.
Skölj bönorna och mixa dem till en smet. Häll i ströbröd och ägg och blanda till en jämn smet. Ta i salt. Låt svälla en stund. Tillsätt den frästa löken. Pressa potatisen i smeten och ta i senap och ev ost.
Forma till runda bullar och stek.
Ja så här ser de ut när de är färdiga. Inte helt olikt en köttbulle. Jag blev nöjd med resultatet så dessa kommer jag helt klart att göra nu till jul.
