evamariesmatochmotion.blogg.se

Edamamebiffar med rostade grönsaker

Publicerad 2015-09-23 10:18:54 i Mat, Recept,

Hej alla!
 
För en tid sedan köpte jag Vego, Sveriges största och enda tidning om vegetarisk mat. Kan rekommenderas. Fanns massor av recept som jag bara måste prova. Ett utav dem testade jag igår och det var biffar gjorda på sojabönor eller edamabönor som de också heter. Här skriver jag upp receptet som det står i tidningen med alla tillbehör. Som vanligt hade jag inte alla ingredienser hemma så det blev en variant utav det hela. Hade inte heller alla tillbehör som i tidningen.
 
 
 
När man som jag ätit blandkost tidigare så öppnar sig en helt ny värld med olika maträtter som man vill prova. Nu har det inte blivit så mycket utav det utan jag har kört tex linsbiffar i olika varianter. Men det får bli ändring på det nu.
 
I biffarna skulle man ha citron och persilja men det hade jag inte hemma. Jag använde mig utav torkad persilja och pressad citronsaft istället. Sen gjorde jag rostade grönsaker på palsternacka, morötter och potatis och hade smaksatt turkisk yoghurt till istället för böntzatzikin.
 
Edamamebiffar med rostade grönsaker
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500g gröna sojabönor/edamamebönor
1 dl finhackad persilja
½ tsk cayennepeppar
1 citron, rivet skal och saft
2 msk olivolja
2 msk majsstärkelse
salt
svartpeppar
 
Rostade grönsaker
 
2 gula zucchinier, ca 600 g
1 aubergine, ca 300 g
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
salt
svartpeppar
 
Böntzatziki
 
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 tsk agavesirap
1 tsk torkad mynta
salt
svartpeppar
 
 
Edamamebiffar
 
Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Häll ner i en matberedare tillsammans med de gröna sojabönonrn och mixa till en hyfsad slät puré.
Skrapa ner i en skål och blanda ner finhackad persilja, cayennepeppar, rivet citronskal, citronsaft, olivolja, majsstärkelse, salt och peppar. Forma till biffar och stek dem gyllenbruna i lite olivolja.
 
 
Rostade grönsaker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär zuzzini, aubergine och paprika i mindre bitar. Ringla över lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills grönsakerna har mjuknat och fått färg.
 
 
Böntzatziki 4 dl
 
Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Tillsätt eventuellt någon tesked vatten för att få rätt konsistens. Skrapa ner i en skål.
Riv gurkan och vitlöksklyftorna. Krama ur så mycket vätska ur gurkan som du bara kan. Blanda ner gurka, vitlök, agavesirap, mynta, salt och peppar i bönröran. Låt stå i 10 minuter innan servering.
 
 
 
 
Biffarna var väldigt lätta att forma men svåra att vända hela på stekjärnet. Men de blev goda. Kommer att göra igen.
En del tror att det tar mycket längre tid och att det är komplicerat att laga vegetarisk mat men så är inte fallet. Naturligtvis handlar det om att veta hur man ska göra. Det man alltid har gjort kan man ju utantill och nu måste man tänka om. Det tar ju inte längre tid att röra ihop biffar på linser eller sojabönor som att röra ihop köttbullssmet.
 
Ha nu en bra dag......
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela